Skip to main content

Online prodavnice – WooCommerce ili OpenCart

Od 11/09/2019октобар 15th, 2021Online prodavnice

Imate stvari za prodaju? Ne možete samo da postavite radnju na gajbicu i da počnete (mislim možete, ali ne radi online). Potrebna vam je internet prodavnica, ali koju odabrati? Dve opcije, OpenCart i WooCommerce mogle bi da figurišu kao rešenje.

Obe platforme za e-trgovinu su otvorenog koda (besplatne za upotrebu). Trebalo bi da su dovoljno jednostavne da ih prosečni korisnici mogu koristiti, kao i dovoljno fleksibilne da bi ih programeri mogli preraditi. Što je najvažnije, neće vas koštati nabavka nijedne od njih.

OpenCart ili WooCommerce: Pregled

Oba alata omogućavaju način da kupci mogu da odaberu vaše proizvode i poruče brzo i sigurno. Premda im je svrha ista, rade drugačije. U ovoj uporednoj analizi OpenCart-a i WooCommerce-a, prikazani su različiti aspekti obe webshop platforme.

wookommerce alat za webshop

WooCommerce je WordPress dodatak dizajniran 2011. godine namenjen da lako i brzo pretvori postojeći WordPress sajt u funkcionalnu internet prodavnicu. Moćan je a pri tome relativno lagan za korišćenje i potpuno se  integrriše u postojeće  interntet strane.

Poseduje ogroman skup funkcija zbog kojih je kupovina vrlo jednostavna za posetioce. Posebnost WooCommerce-a leži u tome što to plugin za WordPress, tako da će ga većina trenutnih WordPress korisnika automatski smatrati pravim rešenjem.

Potrebno je samo nekoliko minuta da se instalira i koristi se u okviru postojećeg intuitivnog WordPress interfejsa. Postoji puno tema dizajniranih posebno za WooCommerce, mada može da se pokrene na praktično bilo kojem VordPress šablonu

openCart alat za webshop

OpenCart se pojavio 2008. godine kao platforma otvorenog koda. Dizajniran je da olakša upravljanje internet prodavnicom svima, bez obzira koliko velika bila.

Ako imate trgovinu srednje veličine, tada će vam OpenCart dobro odgovarati jer ima mnoštvo funkcija. Ne treba vam sajt pre nego što je instalirate kao što je to slučaj kod WooCommerce-a i možda će biti dovoljna da pokrijete vaše osnovne potrebe i ne morate kreirati bilo kakav blog.

Dostupni su pluginovi i ekstenzije, ali broj im je ni blizu broju WooCommercovih i WordPressovih. Prilagođavanje vašeg webshopa nije baš lako i primetićete da zaostaje u pogledu performansi.

WooCommerce ili OpenCart: Framework (okruženje)

WooCommerce je WordPress dodatak. Besprekorno se integriše sa postojećom WordPress web stranicom bez potrebe za mnogo podešavanja. Razvijen je posebno za ovu vrstu sajtova. Instalacija je sa uputsvom kako biste lakše sve podesili.

Definitivno je najbolji način da vaš postojeći sajt pretvorite u online prodavnicu. Budući da je WooCommerce jednostavan (ali moćan) dodatak za WordPress, instalira se kao i bilo koji drugi plugin.

Pošto je softver besplatan, otvorenog koda, ne trebaju vam nikakve licence i ne postoje periodične mesečne naknade. Kada postavite svoju internet prodavnicu, moći ćete da prodajete bilo šta – fizičke ili digitalne proizvode, usluge, pretplate, rezervacije itd.

woocommerce plugin za internet prodavnice

woocommerce plugin za internet prodavnice – Instalacija

OpenCart je samostalna aplikacija. Predstavlja kod slobodan za upotrebu (Open source) i izgrađen je na osnovu PHP-a i MySQL baze. Možete koristiti program za instalaciju jednim klikom (na primer Softaculous) ili ga možete instalirati ručno uz veću kontrolu.

Štaviše, OpenCart je prilično intuitivan. Neke od funkcija kao što je optimizacija za pretraživače (SEO) mogu se lako savladati, kad se naviknete na platformu, takođe administrativni interfejs je vrlo detaljan. Lako je videti gde su vam opcije i kako promeniti parametre.

U poređenju sa WooCommerce-om, OpenCart je teže prilagoditi i ograničeni ste na mogućnosti same platforme. Skriptovi se takođe mogu sporije pokretati (posebno ako imate veliku prodavnicu), tako da ponekad to kupce može da fustrira prilikom kupovine.

OpenCart platforma za internet prodavnice

OpenCart platforma za internet prodavnice

WooCommerce je takođe jednostavan za upotrebu. Statistika se pojavljuje direktno na WordPress-ovoj kontrolnoj tabli (eng. dashboard). On proširuje WordPress-ov CMS. Možete postaviti kupone, popuste i bilo koje druge modifikacije koje su vam potrebne direktno sa kontrolne table. Naprednije prilagođavanje takođe je dostupno.

Rezime:

WooCommerce za WordPress stranice. OpenCart je samostalna opcija.
Ima lakši postupak instalacije od OpenCart-a, posebno kod manuelne insalacije. WooCommerce zahteva da jednostavno potražite dodatak i kliknete da biste ga instalirali.

WooCommerce ili OpenCart: Šabloni i Dizajn

WooCommerce

WordPress i WooCommerce nude preko 2.100 besplatnih, i preko 30.000 komercijalnih šablona. Bilo da vam trebaju teme za časopis, teme koje pokreću SEO,  webshop ili biznis šabloni, nećete imati problema da ih pronađete.

WooThemes (programeri koji stoje iza WooCommerce-a) razumeju značaj dizajna i zato je na raspolaganju veliki broj šablona koji su optimizovani posebno za WooCommerce. Najbolja stvar je ta što se plugin može integrisati i koristiti sa bilo kojom temom. Ovo stvara skoro beskonačan izbor mogućnosti za vašu internet prodavnicu. Sa WooCommerce-om imaćete nivo specijalizacije koji jednostavno ne možete dobiti sa OpenCartom.

Postoje neke sjajne teme koje su sačinjene s WooCommerce-om na umu, koje su napravljene po meri da vaš dućan izgleda i funkcioniše besprekorno. Ako vam je dizajn prilikom izrade webshopa bitan, tada bi trebalo da potražite teme koje su napravljene isključivo za WooCommerce.

OpenCart

Kada instalirate OpenCart, dobićete samo osnovni dizajn webwhopa. Platforma vam nudi mogućnost besplatnih i plaćenih tema koje u proseku koštaju 60-70 dolara.

Teme su po defaultu integrisane sa Facebookom, Tvitterom i Google Analitikom, ali za ostale usluge moraćete da platite za ekstenzije. Trenutno je na raspolaganju preko 500 šablona.

Da biste uneli izmene u svojoj internet prodavnici, verovatno ćete morati da se bavite HTML-om i CSS-om ili da zaposlite nekoga da to uradi za vas, ako vam nedostaju te veštine.

Rezime:

Teme za WooCommerce su vrhunski dizajnirane, dizajn je lakše prilagodljiv, imaju sjajne slajdere i daleko su bolje od tema koje su napravljene za OpenCart. OpenCart takođe nema toliko besplatnih šablona kao što to ima WordPress.
Ako želite da imate najveći mogući izbor besplatnih i plaćenih šablona, trebalo bi da potražite WooCommerce.

WooCommerce ili OpenCart: Cena

„Besplatno“ je nezgodna reč kada neko govori o softveru otvorenog koda. Naravno, open-source znači da je program besplatan za preuzimanje, upotrebu i nadogradnju, ali to ne znači da nećete imati dodatnih troškova da biste upravljali svojom internet prodavnicom. Imate obavezu za sopstveni hosting i sigurnost i verovatno ćete trošiti novac na ekstenzije i dodatke. Više o tome pogledajte u postu cena izrade sajta.

WooCommerce je besplatan za instaliranje i upotrebu na vašem WordPressu. Postoje troškovi vezani uz to jer će vam trebati sam sajt. Jedan od tih troškova je ime domena koje u proseku možete da dobijete za 1500 DIN. Drugo, moraćete plaćati i za uslugu hostinga koja je 2500 -10000 DIN godišnje, u zavisnosti od vrste hostinga koji odaberete (deljeni ili namenski server i veličina paketa). Na kraju, moraćete da dobijete SSL sertifikat.

woocommerce platforma

Pored osnovnih troškova vezanih za sajt, tu su i troškovi komercijalinih tema ako se odlučite da nadogradite izgled svoje online prodavnice. Još jedna stvar, takođe ćete morati da instalirate neke ekstenzije ako odlučite da poboljšate funkcionalnost svoje prodavnice (SEO, gateway-i za plaćanje itd.). Cena ekstenzija je oko 49-79 dolara.

OpenCart je platforma otvorenog koda, tako da je tehnički gledano besplatna. To znači da, ako znate kako da podesite svoju online prodavnicu, možete imati potpunu funkcionalnost uz cenu domena, SSL sertifikata i hostinga. Ako ne znate kako da postavite i dizajnirate svoj webshop, moraćete da zaposlite dizajnera ili programera koji vašu prodavnicu neće ostaviti nedovršenom i ružnom.

opencart platforma

Još jedna stvar koju ćete morati da platite su dodaci i integracije. Budući da osnovne funkcije koje dolaze sa vašom internet prodavnicom prilikom prvog instaliranja neće biti dovoljne za većinu ljudi, moraćete kupiti nekoliko pluginova da biste dobili neku funkcionalnost za različite stvari kao što su valute, obrada plaćanja, marketing itd.

Rezime
Obe platforme su besplatne za preuzimanje i korišćenje pošto su otvorenog koda. Bez obzira za koju se odlučite, imaćete osnovne troškove pokretanja veb stranice kao što je dobijanje imena domena i usluga hostinga.
Iako obe imaju besplatne teme i dodatke, mnogi ljudi se odlučuju da uzmu komercijalne teme i poboljšaju funkcionalnost svoje trgovine tako što dodaju neke ekstenzije i dodatke.

WooCommerce ili OpenCart: Zaključak

WordPress je prava super mašina. To je skoro savršena platforma koja može pokrenuti bilo koji sajt. Ako već imate WordPress, onda je dodavanje WooCommerce-a mnogo brže i jeftinije, umesto da se izradi nešto novo. Nudi mnogo više dodataka, fleksibilniji je, online podrška je nemerljiva, lakše prilagođavanje, idealno SEO okruženje i bolji dizajn.

Ako vam nedostaju potrebne veštine, postavljanje OpenCart-a može biti skupo. Kao što je spomenuto, postavljanje dodataka i pravilno funkcionisanje zahtevaće dodatni posao, a ponekad vam može zadati i glavobolju. Dodaci nisu uvek kompatibilni jedan sa drugim i za dizajn se sami morate snaći jer OpenCart ne nudi nijedan značajan alat za uređivanje dizajna. Sve u svemu, WooCommerce je jednostavno mnogo bolji izbor.

Proširite vaše poslovanje

Bez obzira da li ste vlasnik online prodavnice ili tek razmišljate o otvareanju webshopa, Webline može da Vam ponudi svestranu uslugu koja odgovara vašim potrebama. Možete oformiti internet prodavnicu i upustiti se u prodaju preko interneta. Naš tim je uvek dostupan da ponudi stručnu podršku.

Da li ste spremni? Pogledajte ponudu vezanu za online prodavnice.

© 2018 Thewebline
Izrada sajtova | Web dizajn | Oglašavanje