Skip to main content

Kolika je cena izrade sajta

Od 06/01/201915 октобра, 2021`Izrada sajtova

Ovo je verovatno jedna od prvih stvari za svakoga ko razmišlja o kreiranju sopstvenog web sajta.

Sajt može da se napravi i za 50 e,  i za 100 evra, može da košta i 200 e, pa i 500 evra.
Najtačniji odgovor na pitanje “Koliko košta izrada sajta?” Bio bi da…zavisi šta vam treba.

Ukoliko želite da Vam napravimo sajt za 50 evra, to je izvodljivo, napravićemo ga za dan.
Doduše… i izgledaće kao sajt od 50e…

Uostalom, pogledajte sledeću infografiku:

cena izrade sajta u 2020 01
cena izrade sajta u 2020 02
cena izrade sajta u 2020 03
faktori od kojih zavisi cena sajta
jeftina kupovina

Ali, od čega zapravo zavisi cena? Ima više faktora koji utiču na cenu izrade sajta, kao i kakav sajt možete očekivati za svoj budžet. Dakle, koliko je jeftina izrada sajta, u proseku? Ovo se svodi na nekoliko ključnih elemenata:

cenu imena domena i hostinga,
trošak tehnologije/softvera koji se koristi za kreiranje web stanica (uključujući troškove dodataka),
troškove dizajna,
troškove izrade samog sajta.

Ovde je interesantno da se te četiri “cene”, ako hoćete, mogu kontrolisati u suštini nezavisno, što znači da možete smanjiti troškove jedne od njih, dok maksimizirate ostale. Ili ih čak svesti na minimum, što će vam dati super-pristupačnu veb stranicu.

U proseku, međutim, iskustvo pokazuje da vas web sajt može koštati otprilike od 120 do 250 evra ili više. Evo kako se sve to ide:

Izrada Sajta a cena za 49evra?

To vam je kao kad kupite polovan Mercedes za 1000 evra, kakav super deal!
Posle malo vremena, kad se upustite popravke shvatite koliko ste jeftino prošli… gde god da udjete, automehaničar, autoelektričar, limar, polovni delovi, svi se glade za bradu čim čuju šta vozite.

Istina je da ćete platiti sve i puno više za prilagodjavanje sajta u kakav-takav funkcionalan oblik, naplatiće vam svaki dodatni detalj.

Ime domena i cena hostinga

Ime domena je adresa sajta na webu, verovatno to već znate.

Prilagođeno ime domena – ono u kojem možete da izaberete stvarne reči koje čine domen – koštaće vas oko 1500 – 3000 dinara godišnje ako se odlučite za klasični .com, .net ili .org. Ako želite nešto više fensi, kao što je .store, ili .design, može vas koštati 5000 dinara godišnje i više.

Izbor pravog imena domena je često važnije od hostinga. Neke hosting kompanije nude besplatan domen kada kod njih pazarite. Ako je to slučaj, možete oduzeti naknade za domen od cene izrade sajta.

Savet? Držite se .com-a, .net-a ili domaćih adresa kao .rs ili .co.rs. Ljudi će pretpostaviti da je Vaša web stranica ionako .com.

Web hosting (tzv. web server) je mesto gde se skladišti vaš web sajt i odakle se šalje ljudima koji pokušavaju da ga posete.

Vaš sajt se čuva na web serveru. Najjeftinija rešenja koštaju oko 250 – 500 dinara mesečno. Nešto kvalitetnije rešenje može vas koštati i 3000 mesečno, iako to nije neophodno ukoliko tek počinjete sa novim sajtom.

Softver/platforma i dodaci(pluginovi)

Sajtu nije potreban samo prostor na disku i adresa, već je potrebna i osnova – tehnologija pomoću koje se web sajt kreira i održava.

Do pre nekoliko godina, bilo je dovoljno samo nešto HTML-a i/ili PHP-a, kreirati fajlove i postaviti ih na server. Danas imamo i druge načine izrade sajtova, naime sisteme za upravljanje sadržajem (eng. content management systems CMS) i website bildere.

Sistemi za upravljanje sadržajem (CMS-ovi)

Što se tiče CMS-a, najčešći su WordPress, Joomla i Drupal, gde je WordPress je daleko najpopularniji (47% tržišnog učešća, sa više od 30% svih sajtova na Internetu).

WordPress, Joomla i Drupal CMS sistemi

WordPress, Joomla i Drupal CMS sistemi

Svi oni imaju nešto zajedničko: to su softverski paketi otvorenog koda tako da su potpuno besplatni.

Dobra stvar, zar ne? Imajte na umu da i dalje postoje određeni troškovi vezani za njih.

Recimo, u zavisnosti od vrste sajta kakav vam je potreban, verovatno će vam trebati neki od dodataka, npr. komercijalni šabloni koji se koriste prilikom izrade sajta ili dodaci za dodatnu funkcionalnost (pluginovi). I jedni i drugi imaju širok raspon cena.

Orijentacione cene šablona
koji se koriste za izradu sajtova:

Približne cene za ekstenzije
za različite CMS-ove za jedan sajt :

  • WordPress: $29 – $59
  • Joomla: $29 – $59
  • Drupal: $16 – $29

Pored toga, sva tri pomenuta CMS-a zahtevaju različite nivoe tehničkog znanja, (naročito Drupal) tako da bi trealo da imate nešto programerskog znanja. Stoga, ako niste sami web developer, verovatno će vam biti potrebna profesionalna pomoć.

Website Bilderi

Još jedna popularna opcija za izradu web sajta je da koristite Website Builder. Ovo su hostovana rešenja koja omogućavaju ljudima bez većeg tehničkog znanja da dizajniraju web sajtove bez kodiranja. Koristeći drag-and-drop interfejs, možete da napravite jednostavan sajt.

Website builderi obično se plaćuju mesečno i nude različite planove u zavisnosti od dostupnih opcija. U proseku, koštaju 4 – 40 dolara mesečno.

Dok skoro svi nude besplatne planove ili barem besplatne probne verzije, da bi dobili iste karakteristike i funkcionalnosti kao kod CMS-a, obično ćete morati da platite više.

Dizajn i izrada sajta

Nakon što ste prelomili na kojem sistemu želite da pokrenete vaš sajt i gde da ga hostujete, vreme je da se sve to sastavi u jednu celinu.

Za dizajn i izradu, troškovi uglavnom zavise od toga koliko je posla potrebno da se pokrene web sajt, da se insalira CMS, modifikuje izgled, ubace i povežu medija fajlovi, instaliraju i pokrenu pluginovi, uradi prevod, ubaci sadržaj, i na kraju sve istestira.

iz tog razloga ukupni troškovi mogu da variraju od 120 pa do 300 i više evra.

Platićete realnu cenu za kvalitet koji dobijate.

Ostavi Komentar

© 2018 Thewebline
Izrada sajtova | Web dizajn | Oglašavanje