Skip to main content

Online prodavnice – WooCommerce ili Magento

Od 06/28/201915 октобра, 2021Online prodavnice

WooCommerce ili Magento – kada je u pitanju izrada online prodavnice, gledajući karakteristike oba ova popularna paketa su prilično dobra. Nije lako izabrati bolji, a procenjivanje osobina svake platforme može vas totalno zbuniti.

Ovaj pregled je nastao sa idejom da se istaknu neke informacije koje bi mogle da vam pomognu da donesete pravu odluku. Ne postoji jedno idealno rešenje kod izrade web prodavnice, ali uvek možete napraviti bolji izbor između nekoliko platformi – sve dok imate činjenice. Svaka platforma ima svoju grupu tvrdokornih pristalica koji tvrde da je najbolja.

Ovde imate upoređivanje osobina WooCommerce-a i Magento-a – njihove ključne karakteristike, performanse, bezbednost, cene, jednostavnost za upotrebu, tako da možete da procenite koje je rešenje za vas bolje.

WooCommerce i Magento: pregled karakteristika

WooCommerce platforma za online prodavnice

WooCommerce je moćan plugin za WordPress platformu.
Nudi sve funkcije koje su vam potrebne za funkcionisanje online prodavnice, i istovremeno zadržava jednostavanost upotrebe svoje matične platforme.

 • Potpuno besplatna platforma
 • Potrebno je da imate sopstveni hosting
 • Podržava neograničenu količinu proizvoda
 • Podržava skoro sve WordPress teme i nudi bezbroj opcija za prilagođavanje
 • Dolazi sa sistemom proširenja (ekstenzija) i stotinama opcija.
 • Uključuje osnovne sigurnosne funkcije koje štite vaš webšop
 • Platforma je izuzetno jednostavna za upotrebu
Magento platforma za online prodavnice

Magento je platforma za e-trgovinu prilagođena web developerima i srednjim i velikim online trgovinama. Jedan je od najjačih i najsveobuhvatnijih sistema, što ga čini idealnim za prodavnice sa visokim aspiracijama

 • Nudi besplatnu verziju (Community version), kao i nekoliko premium usluga.
 • Community verzija ide na vaš hosting, dok premium ponuda uključuje isti.
 • Omogućava neograničenu količinu proizvoda
 • Nudi sistem zasnovan na temama i pristojnu količinu opcija.
 • Podržava ekstenzije i nudi širok spektar istih.
 • Nudi napredne bezbednosne funkcije, kao i namenske zakrpe za zatvaranje svih problema koji se pojave
 • Preporučuje se korisnicima koji imaju (barem) osnovni nivo znanja o veb developmentu

Šta svaka platforma može da ponudi

Za one koji žele celokupnu sliku, ovo je većina informacija koje će vam trebati o obe platforme, kako bi napravili pravi izbor.

WooCommerce

woocommerce platforma

woocommerce platforma za online prodavnice

WooCommerce je poznato ime većini korisnika WordPressa. Ova veoma popularna e-commerce platforma je izbor za skoro 400.000 sajtova. Dolazi sa skoro svim funkcionalnostima koje su vam potrebne za otvaranje online prodavnice, a takođe ima i nekoliko naprednih mogućnosti putem svog sistema proširenja (eng. extension).

Ključne karakteristike:

 • Podržava neograničen broj proizvoda.
 • Dolazi sa robusnim sistemom proširenja, zasnovanim na WordPress sistemu ekstenzija.
 • Omogućava vam da izaberete skoro bilo koji način plaćanja koji želite
 • Nudi desetine premium i besplatnih tema
prednosti:
 • Postavljanje prodavnice je besplatno, osim troškova web hostinga.
 • Lako ga je postaviti, ukoliko imate iskustva sa WordPress-om.
 • Korisnicima je na raspolaganju obimna dokumentacija. Osim toga, možete kontaktirati developere projekta ako imate dodatna pitanja.
 • Integriše se sa uslugom Google Analitics pomoću proširenja.
 • Uključuje SSL podršku, ali morate da nabavite sopstveni sertifikat (ima i besplatnih verzija).
mane:
 • Ako niste koristili WordPress, morate naučiti dve nove platforme.
 • Premium teme i troškovi proširenja mogu brzo da narastu.

Jednostavnost upotrebe

WooCommerce je dobar izbor za korisnike bez iskustva u e-trgovini – pogotovo ako su ranije koristili WordPress. Čak i za one koji nisu proučavali odličnu dokumentaciju WooCommercea i obilje online tutorijala.

Cena

Ovo je potpuno otvorena platforma – svako može da je preuzme i postavi na bilo koji server gde želi. S obzirom na ovu činjenicu, premijum ekstenzije su obično skupe, a neke zahtevaju i godišnju pretplatu. Na ovo dodajte i troškove web hostinga koji zavise isključivo od veličine vašeg preduzeća i paketa koje vaš provajder nudi.

Postoji više kvalitetnih web hostinga koji dobro rade sa WooCommerceom. Možete ih pronaći za oko  200-1000 din / mesečno (pokušajte da se ne odlučite za neki od jeftinijih planova, jer oni možda neće biti optimizovani za pokretanje većih online prodavnica).

Magento

Magento platforma za izradu online prodavnice

Magento platforma za izradu online prodavnice

Dok se WooCommerce predstavlja kao open source rešenje, Magento je više usmeren prema kompanijama. To ne znači međutim, da i mala preduzeća ne mogu imati koristi od njegove funkcionalnosti. Magento nudi i besplatnu (Community) licencu – koja je sama po sebi moćna – i Enterprise izdanje za velike kompanije.

Za ovaj uporedni pregled fokus je na funkcijama community izdanja.

Ključne karakteristike:

 • Podržava neograničen broj proizvoda, kao svaka ozbiljna platforma
 • Dolazi sa sopstvenim sistemom tema (šablona).
 • Uključuje efikasne API-je koji se mogu povezati sa bilo kojim spoljnim (eng. third-party) rešenjem
 • Intuitivni admin interfejsi i alati za kreiranje proizvoda
prednosti:
 • Izgrađen je za skalabilnost. Magento ne bi trebalo da ima problema sa velikim trgovinama, sve dok vaš hosting može da istrpi opterećenje.
 • Kupci mogu brže da pazare zahvaljujući pojednostavljenom procesu. Osim toga, čekiranje bez logina (eng. guest checkout) je podrazumevana opcija.
 • Ugrađena integracija sa PaiPal-om, Authorize.Net-om i Braintree-jem.
mane:
 • Magento je više usmeren ka programerima nego običnim korisnicima, mora da se savlada.
 • Njegovo izdanje za preduzeća (Enterprise Edition) može biti prilično skupo, ali to se može očekivati zbog njegovog ciljnog tržišta.

Jednostavnost upotrebe

Čim se instalira, Magento ne izgleda jednostavan za početnike (beginner-friendly) kada se posmatra u odnosu na WooCommerce. Međutim, korisnici mogu to da prevaziđu proučavajući opsežnu dokumentaciju – a platforma nudi dodatne prednosti za one koji prevaziđu početničke korake.
Savršen je za ambiciozne korisnike koji žele brzo da uvećaju svoje prodavnice i koji takođe imaju potrebno vreme za ovladavanje platformom.

Cena

Community izdanje Magento-a je otvorenog koda i besplatno je za svakoga da je koristi, tako da će vaš jedini trošak biti zasnovan na vašem trenutnom provajderu hostinga. S druge strane, korisnici koji su zainteresovani za Enterprise Edition će morati da izdvoje priličnu sumu.

Performanse platformi

Vreme učitavanja je velika stvar za bilo kojI Web sajt, ali ovo dvostruko vredi za e-trgovinu. Ako vaš sajt gubi previše vremena da se učita ili radi tromo, neki ljudi će otići kod konkurencije.

Kada je reč o performansama, komplikovano je proceniti koje je rešenje bolje. Svaka online prodavnica – bez obzira na platformu – će se ponašati drugačije zbog svoje funkcionalnosti i veličine. Štaviše, ovde postoji još nekoliko faktora, kao što je vaš izbor provajdera web hostinga, bez obzira da li koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN), ili čak da li su vaše slike optimizovane.

Jednostavno rečeno, performanse Vaše online prodavnice zaviseće uglavnom od vas i vašeg provajdera hostinga.

Bezbednost i lične informacije

Važnost bezbednosti kada je reč o platformama za elektronsku trgovinu ne može biti precenjena. Klijenti očekuju da će i njihove privatne informacije i detalji plaćanja biti zaštićeni – i morate ispoštovati ovaj zahtev.

Slično performansama, bezbednost vaše online prodavnice u velikoj meri zavisi od vas. I WooCommerce i Magento vam omogućavaju da primenite nekoliko naprednih bezbednosnih mera, ali uglavnom kroz proširenja i manuelna podešavanja. Međutim, iako nijedna platforma ne može biti 100% sigurna, Magento je ipak nešto bolji u ovom aspektu nudeći namenske sigurnosne zakrpe svojim korisnicima.

Loša strana ovoga je da se Magento sigurnosne zakrpe ne mogu lako primijeniti. Početnici se teže snalaze, što je dovelo do toga da veliki broj Magento trgovina nije redovno ažuriran.

Ipak, ako ozbiljno shvatite bezbednost – i imate neko iskustvo sa razvojem weba (ili vam ne smeta da platite pomoć) – Magento je jasan izbor.

Šta je sa cenama?

Poslednji ključni faktor kada je u pitanju odlučivanje između WooCommerca i Magenta je vaš budžet. Kao što je ranije pomenuto, WooCommerce je potpuno besplatan, dok Magento nudi samo besplatnu Community verziju kao i premium usluge. Nažalost, cene za Magento premium opcije dostupne su samo putem razgovora sa njihovim prodajnim timom.

U svakom slučaju, sasvim je moguće da se online prodavnica pokrene sa obe platforme, a da se ne potroši ni jedan dinaŕ, osim troškova web hostinga i instalacije. Koliko će koštati da bi vaša online prodavnica proradila zavisiće i od vašeg izbora hostinga.

woocomerce ekstenzije za webshop

woocomerce ekstenzije za funkcionalnosti webshop-a

Premda su obe platforme u osnovnom obliku praktično besplatne, troškovi se mogu brzo nagomilati ako se previše oslanjate na proširenja (ekstenzije). Postoji mnogo besplatnih proširenja i za Magento i za WooCommerce, ali premium ponude su prilično skupe.

Ako želite dodatnu funkcionalnost na svojoj online prodavnici, obavezno proverite koja proširenja će vam trebati pre nego što pristupite instalaciji bilo koje platforme i uporedite njihove cene. Na taj način dobićete funkcionalnost koja vam je potrebna, a da vas ne zaboli glava.

WooCommerce ili Magento: zaključak

Što se tiče početnika, izbor je jednostavan – pravi izbor je WooCommerce. Jednostavniji je za upotrebu i jeftin za postavljanje, što ga čini savršenim za male firme koje žele da brzo krenu u online prodaju.

Međutim, Magento takođe izuzetno rešenje za e-trgovinu. Za početak, blista kada je u pitanju skalabilnost, što ga čini idealnim izborom za postojeće veće kompanije koje žele da se prošire na e-trgovinu. Ako možete da ‘svarite’ visoku cenu Enterprise izdanja, bićete više nego zadovoljni rezultatima.

Preuzeto sa sajta Themeisle

Proširite vaše poslovanje

Bez obzira da li ste vlasnik online prodavnice ili tek razmišljate o otvareanju webshopa, Webline može da Vam ponudi svestranu uslugu koja odgovara vašim potrebama. Možete oformiti internet prodavnicu i upustiti se u prodaju preko interneta. Naš tim je uvek dostupan da ponudi stručnu podršku.

Da li ste spremni? Pogledajte ponudu vezanu za online prodavnice.

Ostavi Komentar

© 2018 Thewebline
Izrada sajtova | Web dizajn | Oglašavanje