Skip to main content

Shopify ili WooCommerce – platforme za web prodavnicu

Od 05/18/2019октобар 15th, 2021Online prodavnice

Da li razmišljate o pokretanju online prodavnice? Niste sigurni da li bi trebali da koristite Shopify ili WooCommerce? Ovo su dve  najveće web shop platforme i naravno, imaju svoje prednosti i mane.

Kao preduzetniku, izbor prave eCommerce platforme koja odgovara vašim poslovnim potrebama ključna je za uspeh. Obe platforme imaju svoje prednosti, što izbor čini težim, pogotovo za tako ozbiljan posao kao što je web shop sajt.

Evo jednog uporednog testa Shopify i WooCommerce platformi, njihovih prednosti i nedostatka što vam (možda) može pomoći da izaberete najbolje rešenje

Shopify ili WooCommerce – web shop platforme

Shopify ili WooCommerce – web shop platforme

WooCommerce ili Shopify:
generalna koncepcija web shop-a

WooCommerce i Shopify imaju dva različita osnovna pristupa prilikom stvaranja i upravljanja vašom online prodavnicom.

Shopify je sveobuhvatna eCommerce platforma koja vam olakšava otvaranje online trgovine, omogućava plaćanje i upravljanje inventarom sve sa jednog mesta bez brige o tehničkim aspektima upravljanja sajtom, kao što je web hosting, bezbednost, keširanje, itd.

Software je hostovan. To znači da Shopify hostuje i upravlja softverom za vas i, iako imate mnogo fleksibilnosti, ograničeni ste samo na izmene koje vam sistem dozvoljava.

WooCommerce je sa druge strane, open-source web shop plugin napravljen za WordPress. Omogućava vam da iskoristite najpoznatiji sistem za upravljanje sadržajem (eng. content management system, CMS) i da ga koristite za izradu online prodavnice. Zbog pristupa otvorenog koda, možete da prilagodite svaki aspekt prodavnice i da lako napravite prilagođena ekstenzije.

Za plugin vi obezbedjujete hosting . To znači da se datoteke vaše internet prodavnice nalaze na vašem sopstvenom serveru i slobodno možete da menjate sve na svom sajtu kako vam odgovara.

Koja je praktična razlika između ovih pristupa?

WooCommerce je fleksibilniji, ali zahteva poznavanje (nije beginner-friendly). Shopify je suprotan – veoma je pogodan za početnike, ali ima limite koje nećete imati na WooCommerceu.

Odluka o izboru između dve platforme u potpunosti zavisi od vaših potreba i nivoa veština.

Na šta treba obratiti pažnju
prilikom izbora platforme?

Postoji nekoliko stvari koje bi trebalo imati na umu prilikom pokretanja online trgovine. Ovi ključni faktori će vam pomoći da odlučite koja platforma je bolje prilagođena vašim potrebama.

Cena – Početni trošak pokretanja potpuno funkcionalne internet prodavnice.

Jednostavnost upotrebe – Sistem treba da bude jednostavan za upotrebu čak i za apsolutne početnike.

Metodi plaćanja – Trebalo bi da ima podršku za više načina plaćanja (npr. PayPal, Stripe, dr.).

Integracije – Servisi i alati koji se mogu integrisati za održavanje vašeg poslovanja.

Skalabilnost – Platforma treba da bude u mogućnosti da se proširi ukoliko postoji potreba.

To su neki osnovni zahtevi koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom izbora. Sa druge strane, u zavisnosti od vaših potreba, možda ćete želeti da pogledate i druge opcije kao što su slanje pošiljki, upravljanje zalihama, fakturisanje, porezi, dropshipping itd.

cena održavanja online prodavnice

cena održavanja online prodavnice

Cena: Shopify i WooCommerce

Troškovi su često najvažniji faktor za vlasnike eCommerce web sajtova. Potrebno je proceniti troškove početka rada, a istovremeno imati na umu varijabilne troškove za dodatne usluge i softver.

Realan trošak upotrebe Shopify-a

Pokretanje online prodavnice sa Shopify je super jednostavno. Njihov osnovni plan (basic) košta $29 mesečno, a uvek možete nadograditi paket na Shopify plan od $79 ili Advanced Shopify plan koji košta $ 299 mesečno.

Svaki od ovih planova uključuje ime domena, SSL certifikat i web hosting.

Osnovni plan ima dovoljno mogućnosti za postavljanje online prodavnice. Možete dodati neograničen broj proizvoda, 2 korisnička naloga, neograničen file prostor i još ponešto.

Ova cena međutim, ne uključuje alate i dodatke nezavisnih proizvođača koji će vam trebati ukoliko nameravate da podignete sistem na sledeći nivo. Kako vaš posao raste, ovi troškovi će početi da se sabiraju, i uskoro ćete platiti mnogo više od osnovnog plana.

shopify cene paketa za web shop

shopify cene paketa za web shop

Plaćanja su još jedan faktor koji utiče na vaše troškove. Shopify nudi svoj sitem za naplaty – Shopify Paiments koji košta 2,9% + 30 centi po transakciji. Ako želite da koristite gateway-e treće strane ili svoj sopstveni trgovački račun, onda će vam biti naplaćena fiksna naknada od 2,0% za sve transakcije. Ovu naknadu možete smanjiti na 0,5% koristeći Shopify Advanced plan koji košta 299 dolara mesečno.

Ove naknade za obradu plaćanja su prilično ozbiljne kada se koriste spoljni platni portali. Međutim, ako tek počinjete i želite da koristite Shopify rešenje za plaćanje, onda su naknade prilično uporedive sa popularnim platformama kao što su Stripe i Braintree.

Realan trošak upotrebe WooCommerce-a

WooCommerce je web shop plugin za WordPress. To je software otvorenog koda (eng. open source) i dostupan je kao WordPress plugin. Međutim, biće vam potrebno ime domena, SSL sertifikat WordPress instalacija i hosting nalog da biste pokrenuli WooCommerce prodavnicu.

Tipično, ime domena košta 10 – 20 evra, SSL sertifikat može da košta 20 – 50 evra () mada se uz bolji hosting dobija besplatno, a hosting se kreće od 20 evra do 100 evra. Dalje, treba da vam se instalira Wordpres, šabllon (ima i besplatnih, komercijalni koštaju 49 -99 dolara) i da se podesi sam plugin. Ovo nije jeftino, pogotovo kada tek počinjete.

Na sledećem linku možete da pogledate našu ponudu izrade online prodavnice.

Ostavi Komentar

© 2018 Thewebline
Izrada sajtova | Web dizajn | Oglašavanje