Skip to main content

Ubrzajte WordPress sajt pomoću pluginova

Od 10/25/201815 октобра, 2021`Izrada sajtova

Koliko puta vas je smorilo sporo učitavanje nekog sajta? Čekate 10 sekundi a on još uvek ‘krklja’ kao vozovi na našoj železnici, slike nikad da učita, preloader ceo dan visi na ekranu….Jeeedan, Dvaaa, Triii, Čeeetiri…aj ćao, odo’ dalje.

Ukoliko imate sajt, upravo vam ovo ne treba – da ljudi odu i pre nego što su ga čestito i pogledali. Vreme učitavanja sajta je krajnje bitna stvar (pitajte Google), em gubite čitaoce, kupce, konzumente ili već, em vas Google kažnjava nižim mestom u pretrazi (page rank). Ovo je sastavni deo SEO optimizacije.

Ubrzajte učitavanje sajta

Dodajte mu mlazni pogon

Šta je u stvari keširanje?

Tehnički gledano, keš je prostor gde se privermeno čuvaju, skladište podaci.

Aktivni podaci se često keširaju jer se tako ubrzava učitavanje. Kada se vratite na često posećivan sajt, velike su šanse da vaš brovajzer ima dobar deo fajlova sajta u svom kešu. To praktično znači da server treba manje podataka da mu pošalje da bi se prikazala tražena strana.

Unutar wordpress okruženja stranice se generišu dinamički, ‘u letu’, podaci se dobijaju iz baze, slike se ‘vuku’ sa diska servera i uz pomoć PHP-a se definiše strana u HTML-u. Pri tome se stil i dizajn kreiraju na osnovu css-a, a inteaktivnost sa korisnikom se postiže najvećim delom pomoću Javaskript-a.

Pošto WordPress dinamički generiše sadržaj, to znači da zahteva od baze sveže informacije o veb stranici svaki put kada je posetilac pregleda. Iako to omogućava ljudima da vide ažurne, sveže informacije na našem sajtu, to takođe znači da će morati da duže čekaju da se web stranice (svaki put) naprave i učitaju.

Kako pluginovi za keširanje rade?

Sa druge strane, stranice i postovi na vašem wordpress sajtu se neće mnogo menjati nakon objave, osim ako ih ne redizajnirate ili ažurirate sadržaj. Dakle, ono što plugin za keširanje radi je kreiranje statičke verzije vaše veb stranice (napakuje sve podatke i kreira html) koju dostavlja vašim posetiocima. To znači da, kada se posetilac vrati na vaš sajt da bi ga ponovo pogledao, učitaće mu se keširana verzija.

Analogija iz Sideways Dictionary-a:

Keširanje je kao vaš frižider.

Ne idete u prodavnicu da kupite mleko za kafu, vratite se kasnije za malo maslaca za tost, pa se vratite po malo mleka za žitarice.

Vaš frižider je keš i vaša prodavnica je veb server.

Snaga WordPress keširanja je da se dešava bez da posetilac sajta čak i zna o tome. Keš pluginovi minimiziraju količinu podataka koji se prenose između klijentskog brovajzera, WordPress baze podataka i Web servera, što se manifestuje u bržem učitavanju strana.

Ostavi Komentar

© 2018 Thewebline
Izrada sajtova | Web dizajn | Oglašavanje